Blomsterodlingens vänner » Blomsterodlingens vänners hemsida och blogg

Masthead header

Så här samlar man frön

papaverseedpods

Samla frö – hjälp dina perenner att föröka sig

 En artikel av Inger Kullberg som tidigare publicerats i Trädgårdsnytt 08/2008
Text: Inger Kullberg Bilder: Henrika Arle och Inger Kullberg
 

De flesta växter producerar frön, det är deras sätt att se till att de förökar sig. Varje litet frö är som ett inslaget paket, i paketet finns allt som behövs för att en ny växt skall starta sin levnad.

Fröet sätter rötter och blad för att i sinom tid blomma och ge nya frön. Ett frö kan leva länge i väntan på rätt tidpunkt. Fröställningarna kan vara rena konstverk, studerar man dem på nära håll märker man skönheten.

Fröna har många olika sätt att sprida sig på. Maskrosbollen är försedd med fjun som lätt sprids för vinden. En del växter har små krokar på sina frön som lätt fastnar i djurens päls. Många växter har frön vars skal är begärliga som föda för fåglar och djur. Myror bär gärna omkring på frön och sprider bl.a. blåsippan på det sättet.

Tibastens bär är begärliga för fåglar som äter de för oss människor giftiga bären och sprider dem genom sin avföring. Ekorrar är också duktiga att samla förråd och sprider t.ex. ekollon och hasselnötter. Kokospalmerna växer vid stränder och fäller sina stora nötter i havet som för omkring dem till nya växtplatser.

meconopsisnapaulensisseedpodsMeconopsis napaulensis fröställningar har komiska drag.

Var kan jag samla frön?

I egen trädgård kan man förstås samla frö så mycket man vill. I botaniska trädgårdar och i visningsträdgårdar skall man inte ta frön. Botaniska trädgårdar vill samla egna frön till försäljning eller att byta med. Samma sak gäller i visningsträdgårdar, ägaren vill säkert ha sina frön i fred. Ett tips om man vill ha fler växter av någon begärlig planta är att först köpa en och sedan ta frö av den, förhoppningsvis får man många nya plantor vid frösådden.

Genom att ta egna frön och så dem får du snabbt många fler plantor. Det går bra att ta frön av sommarblommor, perenner, buskar och träd. Fröna är i allmänhet mogna när de blivit bruna och torra.

Många frön faller till marken när de är mogna och då behöver man vara lite före med insamlandet annars förlorar man fröna. Ett bra sätt är att sätta en liten påse av gasbinda över frökapseln och fånga fröna i den. Det gäller att vara observant och lära sig växternas vanor.

Frön från F1-hybridväxter ger inte samma kraftiga plantor som moderväxten. Ofta får man mycket varierat resultat, tidigare korsningar kommer tillbaka. Det är inte så stor idé att samla sådana frön.

eryngiumseedsEryngium ‘Miss Willmott’s Ghost’ sätter rikligt med frön.

Sätt genast namn på fröna

Var mycket noggrann med att sätta namn på asken du samlar frön i. Det går bra med en genomskinlig ask, en sådan som färdigt förpackat kött finns i eller margarinaskar. Papperspåsar är också mycket bra. Sätt målartejp på askarna och ha en penna med, när du går ut på fröjakt. Ta gärna med en sax för att klippa av fröstänglar och frökapslar med. Sätt askarna ljust och torrt så att de torkar ordentligt.

dianthusbarbatusseedsBorstnejilkans (Dianthus barbatus) fröställningar.

Torka fröna

Att fröna torkar helt är A och O för att de skall gro. Ett bra ställe är golv med golvvärme, pannrum, ljusa soliga rum. Ibland behövs ett lock på fröna eller gasbinda för att de inte skall rymma när de torkar. Violfrön kan vara knepiga, likaså de stora frökapslarna från Moses brinnande buske (Dictamnus albus). De spricker upp med en ljudlig smäll och fröna flyger runt i rummet.

violacorsicaseedsViola corsicas frökapslar.

Undantag

Förstås finns det undantag från regeln att alla frön ska torka ordentligt. Frön från Dicentra och Corydalis kan få torka någon dag men skall sedan förvaras i plastpåse innehållande fuktig sand. Uppbevara dem i kylskåp.

alliumseedpodAllium-släktet har vackra fröställningar.

Rensning eller tröskning

När fröna är torra ska de finrensas så att fröskalen putsas bort. I en del fall går det mycket lätt, t.ex. vallmokapslar vänds upp och ned och fröna rinner ut. En del frön med skal måste krossas och då måste de försiktigt skiljas från skalresterna. Enklast går det att hälla ut dem på en bricka eller en stor tidning och försiktigt blåsa bort skalen. Fröna som är tyngre stannar då kvar på brickan eller tidningen. Ett såll är också ett bra arbetsredskap.

Frön med fruktkött

Frön från t.ex. tomat sätts i vatten som byts efter någon dag. Fruktköttet lösgör sig efter en vecka. Bred ut fröna på hushållspapper och låt dem torka.

arisaemaseedsArisaema har “fruktiga” frön.

Förpackning

Fröna förpackas behändigast i påsar av kaffefilter. Börja med att texta namn på växten, gärna med det vetenskapliga namnet först och sedan det svenska namnet. Skriv också in datum och årtal för insamlandet, gärna också fyndplatsen. Vik insidorna och vik ett lock över påsen som behändigt försluts med tejp. Filterpåsen är bra för att den suger bort eventuell fukt från fröet. Det går också bra att vika påsar av tidningspapper. Förvara påsarna absolut torrt.

Det finns delade meningar om frönas förvaring. En del säger att kylskåp är den enda rätta platsen medan andra anser att förvaring i rumstemperatur fungerar väl. Vissa frön går att spara i många år medan andra frön är färskvara och borde sås genast under hösten.

Ingersfroartikelbild2

Macropetala-Gruppens klematisar har fröställningar som peruker (t.v.). Som skimrande pärlor i ett smyckesskrin ligger lackpionens (Paeonia obovata) frön (t.h.).

Din e-post kommer aldrig att visas eller delas. Obligatoriska fält är markerade *

*

*

*

L ä n k a r