BOVarna har fått ett preliminärt program från Ingsva, som är valda som arrangör. Så här beskriver de resan:

BOV besöker Wij Trädgårdar i Ockelbo

”Wij Trädgårdar är en stor verkstad med livet som material.”
Alla har vi våra drömmar. I likhet med den alltid aktuelle Carl von Linné är vi nyfikna på alla arter och känner ett inre motstånd mot att utrota, även om vi kan bli rätt trötta på ogräs. Men drömmar tar vi till oss. Allting som sker i en trädgård handlar ju om att förverkliga drömmar. Det finns ingen som sätter potatis för att han måste.

Kom med och upplev hemträdgårdar i Gävle med omnejd, plantskola och trädgård i en idyllisk Hälsingegård.
För dig som vill uppleva och lära mer om trädgård, natur, konst, hantverk och mat – eller bara vill göra en utflykt.
Välkommen till Ockelbo och med på denna resa!

1) Måndag. 6.7
Buss samlar ihop resenärerna och vi kör fram till Viking Line terminalen i Åbo där m/s Grace avgår kl. 20:55. Inkvartering i I4 hytter och vi äter buffe ombord.

2) Tisdag 7.7
Vi kommer i land i Stockholm kl. 06:30.
Bussen kör till Wenngarn slott i Sigtuna. I slottet har genom århundradena Vasaätten, statsmän, riddare och riksråd bott och härskat. Magnus Gabriel de la
Gardies magiska slott och sköna barockpark är några pärlor på platsen, och här njuter vi av en lugn och harmonisk frukost.

Färden fortsätter och vi kommer till Ockelbo och Wij Trädgårdar. Här får vi en guidad tur i deras trädgårdar, Rosenträdgården, Örtagården, Köksträdgården och
Studenternas trädgård. Vi äter lunchen här på området, efter guidningen har vi egen tid att vandra runt på området och besöka butikerna i trädgården.

Vi fortsätter till Söderala och Asta där vi besöker Världsarvsgården Erik-Anders, som är en av de öppna gårdar som finns bland Hälsinge gårdarna. På Erik-Anders finns en återskapad 1920-talsträdgård och en köksträdgård. I trädgårds kafét kan vi fika.

Vi kör så till Kilafors och Kilafors Herrgård där vi har logi i 2-pers. rum. Atmosfären på herrgården är av ett speciellt slag, genast när man tagit steget in genom porten känner man historiens vingslag i salar och skrymslen. Gemensam middag här i denna vackra och rofyllda omgivning. Hotellet har en fin trädgård med tillhörande orangeri.

3) Onsdag 8.7
Hotellfrukost och utcheckning.
Dagens första trädgård blir i Hillevik och Landet Krokus, Landet Krokus är en privat trädgård i zon IV. Den ligger med utsikt över äng och hav. Här finns en köksträdgård, en liten fruktlund, en medelhavshörna, en rosen- och pionträdgård och perennrabatter med olika teman. På våren blommar över 3 000 lökar av olika slag. Allt i gammal kulturskyddad bruksmiljö.

Vårt nästa besök är Strömsbo Plantskola, på utegården hittar vi Gävles största sortiment av träd och buskar. Här blir det inköp, här finns barrväxter, buskar, rosor, klängväxter, perenner….

Efter detta blir det lunch vid restaurang Testebo före bussresan fortsätter och vi kommer till Gävle. Där besöker vi en av Sveriges vackraste trädgårdar, Gunilla Welin Brook och Ulf Welin, här blommar det från mars till november. ”Trädgård är min passion. Min trädgård är min skaparverkstad, här kan jag testa nya växter och kombinationer.” Idéerna har vuxit fram under åren. På många ställen är trädgården uppbyggd i nivåer med träd, buskar, högre- och marktäckande perenner. Torvblock används för att bygga upphöjda rabatter. Gräsmattorna har skurna kanter som Gunilla skär ungefär tio gånger per säsong.

Dagen börjar bli full av intryck och vi kör till vårt hotell Clarion Winn, Hotellet ligger mitt i hjärtat av Gävle, nära till shopping, här checkar vi in i 2-pers. rum. Gemensam middag vid restaurang Båtbryggan.

4) Torsdag 9.7
Hotellfrukost och vi checkar ut ca 10:00 tiden.
Färden startar mot Stockholm och vi kör gamla vägen fram till Gysinge, detta gamla vackra brukssamhälle, natursköna områden i Färnebofjärdens nationalpark att ströva runt. Trädgården vid Doktorsvägen ligger med utsikt över Dalälven. Dagens lunch äter vi vid idylliska Gysinge Herrgård. Utanför våra portar väntar moder Natur. Här kan vi njuta av nedre Dalälven och herrgården i den vackra omgivningen. Färden fortsätter så vidare mot Stockholm och vi kör till Ulriksdals Slottsträdgård. Och deras handelsträdgård. Här har vi mäjlighet att köpa med oss plantor till vår egna trädgård. Efter beöket i slottsträdgården kör vi mot Viking Line terminalen där m/s Amorella avgår kl. 20:00. Inkvartering i B4 hytter.
Vi har en gemensam buffe kl. 20:00.

5) Fredag 10.7
Sjöfrukost ombord och vi kommer i land i Åbo kl. 07:35. Buss kör oss till hemtrakterna och vi kommer hem fulla av ny intryck och ideér till våra egna trädgårdar. Hem vid lunchtid. Välkommen med!

Rese datum: 6-10.7.2020, måndag-fredag, 5 dagar
Resans pris: 745€ / pers. Grupp: 30-50 pers.

I resan ingår:
-Busstransport i 50-pers. turistbuss
-Yrkeschaufför och resedeldare
-Båtbiljetter Åbo-Stockholm t/r
-Hyttplats i I4/ B4 ( 2-pers. / hytt )
-2 x hotellnätter i 2-pers. rum
-3 x hotellfrukost
-1 x sjöfrukost
-buffe t/r
-2 x middag
-3 x lunch
-intäde ( Världsarvsgården, Landet Krokus , Gunilla Welin Brok )

I resan ingår inte:
-reseförsäkringar
-enkelrumstillägg 157€
-måltidsdrycker

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Post comment