AktuelltEvenemangResor

 

Följ med Hannu Sarenström på en unik resa till hans utvalda, danska favoritträdgårdar!

Under fyra fullspäckade dagar bjuds vi på många spännande möten med passionerade odlare och deras skapelser. Och i Hannus egen trädgård, med rosor och höns, njuter vi en härlig måltid i sommarkvällen.
Följ med på succéresan till Hannu Sarenströms älskliga Langeland! Under fyra dagar väntar besök i privata trädgårdar med helt olika karaktär, smörrebröd och njutningsfulla stunder i försommar-Danmark där rosor och perenner prunkar. Vi inviteras hem till Hannu för ett glas bubbel och en vegetarisk skördefest. 

Resan startar och slutar i Köpenhamn där vi möter upp med trädgårdsprofilen Karina Brozinic, mångårig och kunnig medarbetare på Allt om Trädgård. Karina kommer att vara med från start till slut på resan. Buss tar oss runt i sommarfagra havsnära miljöer och vi kommer att njuta av hamnstäder som Svendborg och Troense under resan. Vi njuter dagarna i det som H.C. Andersen kallade Danmarks trädgård.

Vårt boende är tre nätter på Broløkke Herregård i sköna Humble på ön Langeland, i södra Danmark. Här bor vi bekvämt och under vår vistelse skall vi njuta av deras krögares fina middagar, liksom typiskt danska luncher på mycket vackra historiska platser. 

Dag 1. Ankomst – Birgit og Axels have – Skördefest hos Hannu 

På Kastrup möter Karina upp gruppen för att resa med egen, rymlig buss mot Langeland. På vägen stannar vi för toalett och vi äter en typiskt dansk lunchspecialitet på stående fot innan vi styr mot Humble och fina Broløkke Herregård som under 2022 byggt nya rum och trädgård med en elegant twist.
Vi checkar in på hotellet, får en liten stund att byta om innan vi åker till Hannus gård där Hannu tar emot och guidar oss till en närliggande privat trädgård, hos Birgit och Axel. Det är en poetisk trädgård, omgiven av havet, med skyddande träd och många skuggälskande växter. I de soliga ytterkanterna finns en köksträdgård och sommarblommor. Vi återvänder till Hannu där han förbereder kvällens helt vegetariska middag medan Karina visar runt i Hannus egen trädgård med perennrabatter, en liten rosenträdgård, en örtrik gårdsplan och en stor köksträdgård. Vi tillbringar kvällen hos Hannu till sent med härlig, vegetarisk middag, tillagad av honom själv, prat och skratt. 

Dag 2. Blommande Langeland 

Hela fem trädgårdar, med helt olika karaktär, står på programmet. Vi börjar i Humble, med en
privat villaträdgård; en ljuvlig, fullmatad pärla med form och grönska. Här får man massor av inspiration för en mindre yta. Vi kör till en stor arkitektritad trädgård med tydliga rum och häckar, blåregnstunnel, rosenhav och formella perennplanteringar. Därefter promenerar vi till den danska trädgårdshistorikern Helle Ravn, strax intill. Hon har en förtjusande “bonnehave”, inspirerad av gamla tiders danska lantbruksträdgårdar med både pynt och nytta som vi får höra Helle berätta om. 

Lunch serveras på Skrøbelevs gods, beläget mitt på Langeland. Godset byggdes 1669 under en tid då aristokratin byggde som mest extravagant. Efter vår lunch väntar Hanne och Jans fina trädgård som domineras av en fantastisk samling funkior (många egna sorter och även till försäljning), unika träd och buskar. För några år sedan drabbades trädgården av en tyfon som ödelade det mesta, och nu är den inne i en ny, spännande uppbyggnadsfas.Vi besöker Medicinhaverne i det ljuvligt pittoreska Tranekær. Det är en stor anläggning, som sköts av frivilliga och har skapats av entusiasm inför medicinala växter. 

Åter till hotellet för en fin middag. Måltidsdryck beställs och betalas separat av var och en. 

Dag 3. Trädgårdsliv på Fåsinge och Fyn 

Solbakken är en uppmärksammad privatträdgård i modern stil, med många rum, siktlinjer, strukturella planteringar och överraskande inslag. Här tar vi också en stärkande kopp kaffe. Solbakken inleder en dag som spenderas på öarna Fåsinge och Sydfyn. Helles trädgård på Sydfyn är en romantisk trädgård i engelsk cottage-stil med många rum och patinerad loppisfynd, vattenblänk och orangeri. Mjukt vävande perenner i pastelliga färger blandas med rosor och på försommaren svävar lila och vita alliumbollar över blomsterbäddarna som såpbubblor. Under 2020 fanns hennes trädgård med i Allt om Trädgård.
Vår lunch med smørrebrødstema serveras på Stella Maris i den vackra kuststaden Svendborgs hamn. Här ligger också en mycket annorlunda upplevelse i form av den mycket speciella och genomtänkta formgivningen av en av stadens kyrkogårdar, något som Hannu kommer att berätta om under vårt besök där. 

Dagen avrundas med ett väldigt uppskattat besök hemma hos Helle Troelsen, trädgårdsarkitekt och författare. En fantastisk trädgård i en gammal miljö som hon ständigt förhåller sig till. Här handlar det mycket om färgkombinationer och om hur helheten påverkar den sammansatta miljön. Vi får ta del av Helles designtänk. Därefter till en innehållsrik villaträdgård, med många rum, vattenblänk och utsökta planteringar. Det blir förmodligen en liten promenad in till henne på grund av de trånga gatorna i det förtjusande villakvarteret.

Härifrån vänder vi åter söderut mot Langeland och vårt hotell med en fin middag.

Dag 4. Dovns klint – Egeskovs slottsträdgård 

Landskapet på Langelands sydspets är dramatiskt och inbjuder till strövtåg. Vi äter frukost, checkar ut från vårt hotell och sätter bagaget i bussen. Dovns klint avrundar Langeland och är en 15 meter hög vit klint som för tankarna till ett mini-Dover. Naturområdet runt de klintar som ligger här är populära bland fågelskådare, vandrare och naturälskare som uppskattar de förvildade Exmoor- ponnys som får ströva fritt i området. En härlig avslutning på vistelsen på fina Langeland. Härifrån styr vi kosan till Egeskovs slott. 

Slottsparken ritades av Niels Krag den yngre som bodde här 1722 – 1740. Han inspirerades stort av de danska slotten Fredensborg och Frederiksborg liksom Versailles. De 280 år gamla häckarna beundras av besökarna och de många trädgårdsrummen de innehåller likaså, här finner vi den vita trädgården, Livets trädgård, rosenträdgården och doftträdgården bland flera. För drygt 50 år sedan återöppnade ägarna Nonni och Greger Ahlefeld trädgården för allmänheten efter ett intensivt renoveringsarbete. Vår lunch serveras på slottets kafé. 

Ursprunget till slottet är ett enkelt herresäte från 1400- talet som Frands Brockenhuus befäste och byggde ut till en vallgravsomgärdad renässansborg 1554 som idag räknas till ett av norra Europas bäst bevarade. 

Under åren har Egeskovs slott ägts av de mest prominenta namnen inom dansk adel – förutom Brockenhuus – även
Ulfeldt, Bille-Brahe och Ahlefeldt. Sedan 1784 har familjen Bille, sedermera Ahlefeldt – Laurvig – Bille ägt Egeskov, och greve Claus Ahlefeldt-Laurvig-Bille med familj bor fortsatt i slottet. Efter besök och lunch väntar färden upp till Köpenhamn och hemresan till Helsingfors. 

RESFAKTA 

4 dagar * 15 – 18 juni 

Pris per person, del i dubbelrum vid en grupp om minst 30 personer: 17 900 SEK (ca 1 716 €) Enkelrumstillägg: 1 850 SEK (ca 166 €).

I priset ingår: flyg med Finnair Helsingfors – Köpenhamn t/r, flygavgifter, busstransporter enligt program, trädgårdsbesök enligt program, inträden, fika i några av trädgårdarna, tre nätter del i dubbelrum på bättre mellanklasshotell Broløkke Herregård, tre frukostbufféer, tre luncher, en lätt lunch och tre middagar. Svensktalande guide, busschaufför och ciceron. 

Anmälningar till resan tas emot fr.o.m januari 2023 till lisen.granberg@kolumbus.fi, och på föreningens möten (sista anmälningsdag meddelas senare) Vid anmälning meddelas : namn enligt pass, adress, e-postadress, telefonnr, ev allergier/önskemål om vegetarisk kost, enkelrum/dubbelrum/delar rum med 

Läs gärna Hannu Sarenströms bok ” Det nya trädgårdslandet”    där finns flera av besöksmålen beskrivna .
Recension av boken i BOV-bladet nr 52

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Post comment